Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Περιοδικά για κόμικς

Σε αυτό το άρθρο θα γράψω για δυο περιοδικά που μου φαίνονται πραγματικά άξια προσοχής και διαβάσματος. Τα ονόματα τους είναι_

Α) Κομικς Τζουρναλ (Comics Journal)
Β) Αμεηζινγκ Χηροουζ (Amazing Heroes)


Κομικς Τζουρναλ
(Το θρυλικό)

Το Κομικς Τζουρναλ είναι ένα αμερικανικό περιοδικό κριτικής και παρουσίασης κόμικς. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1977 και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Τώρα, έχει πάρει την μορφή του βιβλίου. Ή κάπως έτσι τέλος πάντων και έχει υψηλότερη τιμή. Δεν κυκλοφορεί μηνιαία όπως άλλοτε. Έχω ακούσει πως η εκδοτική του περίοδος είναι ετήσια. Δεν είμαι σίγουρος για αυτό. Παλαιότερα κυκλοφορούσε μηνιαίως και είχε το σχήμα ενός τυπικού περιοδικού περίπου. Όπως και να έχει το πράγμα, η υλη του είναι πάντα άκρως ενδιαφέρουσα. Οι συνεντεύξεις μαμούθ είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου εντύπου. Σαν περιοδικό έχει δημοσιεύσει μια λίστα με τα καλύτερα εκατό κόμικς του εικοστού αιώνα. Έχει πολύ ενδιαφέρον. Περιττό νομίζω να επισημάνω ότι το εν λόγο έντυπο εκδίδεται από τον ήρωα-εκδότη Φανταγκραφικς (Fantagraphics Books).

Αμεηζινγκ Χηροουζ

Το Αμεηζινγκ Χηροουζ είναι και αυτό ένα περιοδικό της Φανταγκραφικς. Κυκλοφορούσε από το 1981 έως το 1992. Δεν ήταν όμοιο με το Κομικς Τζουρναλ. Ενώ το Τζουρναλ είναι ένα περιοδικό, θα λέγαμε, επιστημονικό, το Αμεηζινγκ Χηροουζ είναι ένα έντυπο που παρουσιάζει και ενημερώνει τους αναγνώστες για τα κόμικς, προσκηνιακα και παρασκηνιακά. Δεν φτάνει σε αναλυτική κατάσταση, στην λογική του Κομικς Τζουρναλ αλλά ενημερώνει τον αναγνώστη για την αγαπημένη του σειρά με τρόπο που θα έκανε κάποιο καλό, αρκετά καλό, περιοδικό για φανς. Επίσης μια άλλη διαφορά που εντοπίζω είναι ότι ενώ το Τζουρναλ έχει σαν πεδίο του ολόκληρο τον κόσμο της ένατης τέχνης, το Χηροουζ εστιάζει στα υπερωικά αμερικανικά κόμικς. Ήταν ένα ανάγνωσμα για τον ψαγμένο αναγνώστη των (σχετικά) συμβατικών κόμικς. Πολύ καλή φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου