Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Κιτσεν Σινκ (Kitchen Sink)



Ένας εκδότης που μου κινούσε πάντα το ενδιαφέρον ήταν ο Κιτσεν Σινκ Κομικς. Ή και Κιτσεν Σινκ Πρες (Kitchen Sink Press).

Εκδότης της συγκεκριμένης εκδοτικής κόμικς είναι ο Ντενις Κιτσεν (Denis Kitchen). Παρόλο που δεν γνωρίζω αρκετά πράγματα για τον Κιτσεν, πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικός για τον χάρτινο κόσμο της αφήγησης, καθώς είναι και ιδρυτής του Νομικού Ταμείου Άμυνας των Κομικς (Comic Book Legal Defense Fund).

Υποθέτω πως η εταιρεία βαφτίστηκε Κιτσεν Σινκ, εξαιτίας του εκδότη της, Ντενις Κιτσεν. Το Κιτσεν Σινκ σαν έκφραση, λίγο που το έψαξα στο ιντερνέτ, σημαίνει (εκτός του νεροχύτης κουζίνας)_

Α. Απεικονίζω ή τονίζω τις άθλιες πτυχές της σύγχρονης ζωής.
Β. Κάτι είναι ή κάτι αποτελείται, από συνονθύλευμα ετερόκλητων στοιχείων ή συστατικών.

Η Κιτσεν Σινκ πρωτοξεκίνησε την λειτουργία της το 1970. Και έκλεισε το 1999. Αυτό που θα μπορούσα να πω για την εκδοτική της δραστηριότητα όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι δεν μπήκε σε καλούπια ή φόρμες. Μιλώ για την συνολική εκδοτική δράση της εταιρείας. Εκδίδει από αντεργκράουντ (underground) κόμικς τύπου Ρόμπερτ Κράμπ κτλ και αναδημοσιεύσεις κλασσικών σειρών κόμικς όπως το Σπιριτ (The Spirit) του Γουηλ Αησνερ (Will Eisner) μέχρι  παλαιάς σχολής τύπου 90s κόμικς όπως τα Μελτινγκ Ποτ (Melting Pot) και Οηνκ (Oink-Heavens butcher). Το Ομάχα- η γάτα χορεύτρια (Omaha-the cat dancer) είναι ένα πολύ διάσημο κόμικς της Σινκ, με ζωόμορφα πλάσματα για πρωταγωνιστές. Έξι κόμικς με πρωταγωνιστή το Κοράκι (The Crow) του Τζέημς Ο’ Μπαρρ (James OBarr) έβγαλε η Κιτσεν Σινκ την χρονική περίοδο 1996-1998. Γνωστή ανθολογία της Σινκ (εξέδωσε τα πρώτα πέντε τεύχη) ήταν και το Γκέι Κομικς (Gay comics) με αρχηγό τον Χαουαρντ Κρους (Howard Cruse). Άλλος γνωστός ήρωας την Κιτσεν Σινκ είναι ο πολύ ωραίος Μεγκατον Μαν (Megaton Man) του Ντον Σιμπσον (Don Simpson).

Μερικές από τις διασημότερες αναδημοσιευμένες κλασσικές σειρές είναι οι_

Φρομ Χελλ (From Hell) των Μούρ και Κάμπελ (Alan Moore, Eddie Campbell)
Δε Σπιριτ
Κρεηζη Κατ (Krazy Kat) του Τζωρτζ Χερριμαν (George Herriman)
Φλας Γκορντον (Flash Gordon) του Άλεξ Ρεημοντ (Alex Raymond)
Στηβ Κάνυον (Steve Canyon) του Μίλτων Κανιφφ (Milton Caniff)

Στο παρακάτω λινκ υπάρχει μια ωραιότατη γκαλερί με κόμικς της Κιτσεν Σινκ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου