Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ατούμστεηλ (Atoomstijl)



Καθαρή γραμμή
Είναι το στυλ σχεδίου το οποίο δεν έχει υφές σκιών και αποτελείται απο δυνατές ομοιόμορφες γραμμές. Συνήθως έντονα χρώματα χρησιμοποιούνται με καρτουνίστικους χαρατήρες και ρεαλιστικά μπακγκράουντ. Πατέρας της θεωρείται ο Ερζέ και νονός της ο φανταστικός Γιοστ Σβάρτε (Joost Swarte).

Εκ πρώτης όψεως η περιγραφή του στυλ ίσως να μην μοίαζει εντυπωσιακή. Παρόλα αυτά η λογική στην οποία στηρίζεται είναι άκρως ενδιαφέρουσα και τα αποτελέσματα της πολλές φορές είναι και αυτά αντάξια μεγάλης προσοχής.

Μαρσινέλ σχολη (Marcinelle school)
Είναι το ύφος των καλλιτεχνών που συσπηρώθηκαν γύρω απο το περιοδικό Σπιρού(Spirou). Έχοντας πολλά κοινά με τη καθαρή γραμμή, η βασική τους διαφορά είναι ότι η γραμμή του Μαρσινέλ εκπέμπει κινητικότητα ενώ η καθαρή είναι απλώς παραστατική.

Τι είναι τώρα το Ατούμστεηλ ή το στυλ ατομικό?

Προσωπικά ξεκίνησα να ασχολούμαι και να διαβάζω κόμικς καθαρής γραμμής όταν έμαθα για το Ατομικό στυλ (νονός και πάλι ο Σβάρτε).

Δεν βρήκα κάπου εναν ξεκάθαρο ορισμό. Αλλά πιστεύω ότι το Ατούμστεηλ_

Χρησιμοποιεί μια ανανεωμένη καθαρή γραμμή καθώς και ένα θεωρητικό υπόβαθρο που έχει να κάνει με το αισιόδοξο και ρομαντικό μέλλον κυρίως μέσα από το πρίσμα του βιομηχανικού και αρχιτεκτονικού σχεδίου.

Καλλιτέχνες της σχολής του Μαρσινέλ μετά απο μια περίοδο παρακμής (Β’ Παγκόσμιος πόλεμος) διψούσαν για ανανεώση και αισιοδοξία και όπως είναι φυσικό επακόλουθο εξέφρασαν αυτή τους την επιθυμία διαμέσου των ιστοριών τους. Παρόλο που τα κόμικς τους δεν ήταν επιστημονικής φαντασίας, περιέκλειαν στοιχεία πολύ μοντέρνα μέσα από τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού ντηζάην.

Στην δεκαετία του 1980 οι ανανεωτές της καθαρής γραμμής και θεμελιωτές του Ατουμστεηλ ήταν οι Υβ Σαλάντ, Τεντ Μπενουά (Ted Benoit), Σερτζ Κλερκ (Serge Clerc) και Φλοκ (Floch).
Παρακάτω θα ποστάρω συνδέσμους στους οποίους αναλύεται και εξηγείται πολύ καλύτερα το ατομικό στυλ και οι εκπρόσωποι του.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου