Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Τούντρα (Tundra)


Η Τούντρα ήταν μια εκδοτική του Κεβιν Ήστμαν (Kevin Eastman), συν-δημιουργού των Χελωνών νιντζα (Teenage Mutant Ninja Turtles), στην Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών.  

"Η πρώτη μου σκέψη ήταν να επεκτείνω την εκδοτική Μιράζ (Mirage). Αλλά ο πιο λογικός από τους δυο συνεταίρους είπε_ Τι είσαι, τρελός? Δουλεύαμε πάρα πολύ έχοντας μόνο τις χελώνες. Ο Πητ μου είπε, και εγώ συμφώνησα, ότι δεν θα ήθελε τίποτα άλλο πάνω στους ώμους του σε επίπεδο εκδοτικής δραστηριότητας, εκείνη την συγκεκριμένη φάση. Και έτσι με τις ευλογίες του, ξεκίνησα την Τούντρα."

Ο Ήστμαν ίδρυσε την Τούντρα το 1990, με σκοπό να πραγματώσει προσωπικά και άλλα προτζεκτ.

Ο Ρικ Βαητς (Rick Veitch) έγραψε_

"Ένα από τα σχέδια για την Τούντρα ήταν να ενεργήσει σαν εξωσκελετός για τους ήδη αυτό-εκδιδόμενους. Προσφέροντας στήριγμα μάρκετινγκ, υψηλότερο επίπεδο παραγωγής, καλυμμένα τα έξοδα του τυπώματος του κομικ…"(και κάτι ακόμα για το οποίο δεν έβγαλα άκρη).     

Επιπροσθέτως, ο Ήστμαν παρείχε ένα βήμα για τους δημιουργούς της Μαρβελ και της Ντι Σι, χάρη στο οποίο θα τους δινόταν η ευκαιρία να δουλέψουν σε προτζεκτ τα οποία θα ήταν αδύνατο να πραγματώσουν αλλιώς. 

"Βασικά, θα τους συναντούσα σε φεστιβάλ (conventions) και θα έλεγαν ότι κόλλησαν στο να κάνουν Σπαηντερ-Μαν, είχαν γυναίκα και παιδί σπίτι, έπρεπε να έχουν χρήματα να τα βγάλουν πέρα. Αλλά εάν στα αλήθεια είχαν μια ευκαιρία, αυτοί είπαν πως στα αλήθεια θα το έκαναν αυτό (στην Τούντρα) και θα το άκουγα αυτό επανειλημμένα. Έτσι, πήγα πίσω σε αυτούς τους καλλιτέχνες επειδή είχα τα χρήματα και είπα ότι θα τους έδινα την ευκαιρία. Τους ρώτησα τι θα ήθελαν να κάνουν. Μπορούσαν να διαλέξουν τα ιδανικά προτζεκτ με τα οποία θα ήθελαν να ασχοληθούν και εγώ θα τους παρείχα τα χρήματα έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να μην χρειαστεί να κάνουν Σπαηντερ-Μαν για έναν χρόνο και θα χρηματοδοτούσα τα προτζεκτ και το μόνο που ήθελα ήταν να έχω έσοδα ώστε να κρατηθεί η εταιρεία και να συνεχίσει."

Ο Ήστμαν αρχικά σκέφτηκε ότι η εμπειρία του στην Μιράζ του έδωσε μια καλή ιδέα του τι θα έπρεπε να είναι και τι να κάνει ένας εκδότης, παρόλο που γρήγορα ανακάλυψε ότι η Τούντρα δεν ήταν σαν το να δημοσιεύει τις χελώνες.

Η Τούντρα βρέθηκε στην δύσκολη θέση του να είναι πολύ ροκ για κάντρι μουσική και πολύ κάντρι για ροκ μουσική καθώς το προοριζόμενο προϊόν δεν είχε ξεκάθαρη θέση, κομικσαδικο ή βιβλιοπωλείο. 

"Κάνοντας τις χελώνες ήταν σαν να πηγαίνω στο κολέγιο και κάνοντας την Τούντρα ήταν σαν να παίρνω το μάστερ μου. Έμαθα πολλά από τις χελώνες και έμαθα τα υπόλοιπα που χρειαζόμουν όταν έκανα την Τούντρα."

Η Τούντρα έλαβε πολλές υποψηφιότητες κατά την διάρκεια των δυο πρώτων χρόνων της εκδοτικής της δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων Χάρβεϊ και Εησνερ βραβείων αλλά παρά την καλλιτεχνική καταξίωση, η εταιρεία δεν είχε ιδιαίτερο κέρδος με αποτέλεσμα να πρέπει να διακόψει την παραγωγή. Η Τούντρα ήταν από τις πρώτες εταιρείες που έδιναν τα δικαιώματα στους δημιουργούς, πριν η Ιματζ στα αλήθεια απογειωθεί και πριν την Λετζεντ (Legend) της Νταρκ Χορς.

Η μετάφραση έγινε από μένα από άρθρα της Βικιπαίδειας.

http://www.comicvine.com/tundra/57-481/volumes/  
Σύνδεσμος κόμικς της Τούντρα

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου