Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Tεν Τεν (Tin Tin)

Ο Τεν Τεν είναι ο διασημότερος ήρωας ευρωπαϊκών κόμικς και από τους γνωστότερους παγκοσμίως. Σε αυτό το άρθρο δεν θα επιχειρήσω να τον γνωστοποιήσω σε όσους δεν τον γνωρίζουν, αλλά θα αναφερθώ σε δυο-τρία στοιχεία του, τα οποία μου κάνουν μεγάλη εντύπωση.

Πρώτα πρώτα να δώσω μερικές πληροφορίες. Ο Τεν Τεν είναι δημιούργημα του Βέλγου Ερζέ (Herge). Ζωρζ Ρεμί (Georges Remi) το κανονικό του όνομα. Η σειρά με τα κόμικς του Τεν Τεν ξεκίνησε το 1929 και συνεχίστηκε μέχρι το 1976. 

Ο Τεν Τεν σαν φιγούρα πιστεύω είναι πολύ δυνατός. Σου μένει στην μνήμη. Σαν τον Μίκυ Μαους (Mickey Mouse) ή τον Ποπαη (Popeye), είναι ένα καρτούν χαρακτηριστικότατο. Σχεδιαστικά μου αρέσει πολύ. Με το αγέρωχο τσουλούφι και το παντελονάκι του γκολφ. Είναι φοβερός ο Τεν Τεν, ακούραστος ντεντέκτιβ.

Σε ένα φανταστικό άρθρο στο βιβλίο των εκδόσεων Αιγόκερως με τίτλο Τα κόμικς διάβασα εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα για τον Βέλγο φίλο μας. Ένα από αυτά ήταν η σύγκριση ανάμεσα στον Σούπερμαν και τον Τεν Τεν για το ποιος είναι πιο μυθολογικό πρόσωπο? Μπορεί ο Σούπερμαν να είναι από άλλο πλανήτη και ο Τεν Τεν γήινος αλλά ο Κλαρκ Κεντ έχει βιογραφία, ξέρουμε ποιος είναι. Ο Τεν Τεν? Ο Σούπερμαν έχει ανάγκες, τις διαβάζουμε και τις ξέρουμε. Για τις ανάγκες του Τεν Τεν δεν γίνεται κανένας λόγος. Ο Κλαρκ είναι δημοσιογράφος της Ντεηλη Πλανετ και έχει εργοδότη. Ο Τεν Τεν είναι και αυτός δημοσιογράφος αλλά δεν έχει εργοδότη. Οι ικανότητες του Σούπερμαν είναι πολλές και εξηγούνται στα πλαίσια που το επιτρέπει η επιστημονική φαντασία. Οι ικανότητες του Τεν Τεν είναι η απεριόριστη τύχη. Έτσι απλά. Ο Σούπερμαν επιλέγει τον στόχο του ενώ ο Τεν Τεν επιλέγεται από τον δικό του. Το συμπέρασμα είναι ότι ο Σούπερμαν εφαρμόζει το δίκαιο, την αρετή και το καλό ενώ ο Τεν Τεν είναι το δίκαιο, η αρετή και το καλό.

Ένα άλλο στοιχείο που μου κάνει τρομερή εντύπωση (το έμαθα από το ίδιο άρθρο) είναι η παντελής έλλειψη γυναικείων χαρακτήρων. Μόνο μια τραγουδίστρια εμφανίζεται στις περιπέτειες του.

Ο Ερζε σαν καλλιτέχνης είχε τρομερό αντίκτυπο στον κόσμο των τεχνών. Πρώτα απ’ όλα είναι ο πατέρας της καθαρής γραμμής. Καθαρή γραμμή είναι ένα σχεδιαστικό στυλ το οποίο χρησιμοποιεί καθαρές δυνατές γραμμές και καθόλου χατσινγκ. Δηλαδή υφές που δημιουργούνται σχεδιαστικά με την βοήθεια μελανιού. Ο Αντυ Γουορχολ (Αndy Warhol) και ο Ροη Λιχτενστάιν (Roy Lichtenstein), δυο από τους χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους της Ποπ αρτ, ονόμασαν τον Ερζε, μια από τις σημαντικότερες επιρροές τους. Επίσης καλλιτέχνες όπως ο Ζακς Ταρντι (Jacques Tardi) και Γκεοφ Νταρροου (Geof Darrow) χρησιμοποιούν το σχεδιαστικό στυλ Καθαρή γραμμή.   

Στην περιπέτεια του Τεν Τεν με τίτλο Σούτινγκ Σταρ (Shooting Star) έχω διαβάσει μια από τις πιο ψυχεδελικές σκηνές. Τι να πω? Μπορεί να’ χα ξυπνήσει έτσι εκείνη την ημέρα και μου φάνηκε κάπως. Πάντως όπως και να χει το πράγμα ήταν πολύ επιβλητικό για εμένα εκείνη την ημέρα. Δεν θυμάμαι καλά το τι ακριβώς γινόταν. Εκεί που περπατούσε ο Τεν Τεν καταλαβαίνει ότι κάτι γίνεται και πηγαίνοντας στο αστεροσκοπείο μαθαίνει ότι πρόκειται για το τέλος του κόσμου. Και όλα αυτά στις πρώτες σελίδες του άλμπουμ. Πολύ υποβλητική σκηνή.

Ακολουθεί ένα σχέδιο του Τεν Τεν από τον Ενκι Μπιλαλ (Enki Bilal). Δεν αποτελεί τυπική απεικόνιση του ηρώα.







1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικά ενδιαφέρον blog και με προσωπικό ύφος στις αναφορές και στους σχολιασμούς. Μόλις το ανακάλυψα, μου αρέσει και θα το παρακολουθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή