Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Εξαιρετικό Εικονογράψιμο

Εικονογράψιμο είναι η διαδικασία με την οποία φτιάχνουμε ένα κόμικς. Αντί να χρησιμοποιούμε λέξεις, έχουμε ένα υβρίδιο εικόνας λόγου το οποίο είναι μια αδιαίρετη επικοινωνιακή μονάδα. Είναι άλλο πράγμα όταν γίνεται η εικονογράφηση κάποιου κειμένου όπου έχουμε κείμενο και την οπτική του περεταίρω επεξήγηση και είναι άλλο το αδιαίρετο επικοινωνιακό σύνολο που ακούει στο όνομα καρέ και βάση αυτού εικονογράφουμε. Και όχι εικονογραφούμε.

Παρακάτω θα παραθέσω κάποια παραδείγματα από σελίδες διαφόρων κόμικς τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.


Μουν Ναητ (Moon Knight) του Μπιλ Σινκιεβιτς

Σε αυτήν την σελίδα του κομικ Μουν Ναητ έχουμε ένα αξιοσημείωτο στοιχείο.
Όλα τα καρέ σχετίζονται με το κεντρικό και ο αναγνώστης ίσως να χρειάζεται να ανατρέξει συχνά στο κέντρο της σελίδας προκειμένου να δώσει την σειρά του στα επόμενα καρέ και έτσι να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση του χρόνου. Τα υπόλοιπα καρέ θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένα εάν δεν υπήρχε μέσα τους ο Μουν Ναητ.
                       

Δε Σαντοου (The Shadow) του Μπιλ Σινκιεβιτς

Και σε αυτήν τη σελίδα έχουμε την ίδια προσέγγιση. Το όχημα στο πάνω μέρος της σελίδας θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ανήκει σε ένα καρέ. Ο χαρακτήρας που πέφτει από το όχημα καθώς και οι δυο μπροστινοί που συνομιλούν μας δηλώνουν πως πρόκειται για τέσσερα διαφορετικά καρέ.

http://unattendedbaggage.blogspot.gr/2009/02/favorite-panels-2.html


Αλιενς (Aliens) του Σαμ Κηθ

Σε αυτήν την σελίδα η ανάγνωση της σελίδας δεν γίνεται από τα αριστερά προς τα δεξιά όπως είναι η τυπική εξιστόρηση αλλά ακολουθεί μια περίεργη πορεία. Πηγαίνεις από τα πάνω προς τα κάτω και μετά ξανανεβαίνεις.


http://www.warrior27.com/2010/10/reading-sam-kieths-aliens.html


Δε Χεκλερ (The Heckler) του Κηθ Γκιφεν

Το τεράστιο τέρας ψάχνει τον Χεκλερ. Αναρωτιέται σε ποιον από τους κάδους κρύβεται. Ο Χεκλερ του αποκαλύπτει πως είναι στον δεύτερο σε στυλ Μπαγκς Μπαννυ (Bugs Bunny). Τότε το τέρας νευριάζει και τον διαολοστέλνει. Η τελευταία σειρά με τα καρέ 7,8 και 9 είναι πολύ ωραία. Ειδικά το 7 σε συσχέτιση φυσικά με τα προηγούμενα και τα επόμενα. Έχω διαβάσει ότι το κόμικς Χεκλερ επίτηδες έχει δημιουργηθεί με αυτό το δόγμα των 9 καρέ την σελίδα τρεις σειρές τριών καρέ η σελίδα. Και ο λόγος είναι η αίσθηση της κλειστοφοβίας που δημιουργείται.    

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου